Φλόριαν Ίλις
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα
 
Μεταφραστής:
Ειρήνη Διάδου


Επιμέλεια:
Βασιλεία Κερεστεντζή


Είδος Βιβλίου:
Ιστορία


ISBN-13:
978-618-5173-12-8


Κωδικός στον Εύδοξο:
Χαρακτηριστικά:
416 σελ.


Έτος έκδοσης: 2016

Τρέχουσα έκδοση: 2016

Τίτλος πρωτοτύπου:
1913 Der Sommer de Jahrhunderts
 
Λιανική τιμή: €18,50

Έκπτωση: 20%

Τιμή αγοράς: €18,50
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1913: η στιγμή της μεγαλύτερης άνθησης, μια χρονιά όπου όλα μοιάζουν εφικτά. Και όμως στο λαμπερό ξεκίνημα εμπεριέχεται η αίσθηση της κατάρρευσης. Στη λογοτεχνία, την τέχνη και τη μουσική, ήδη το 1913, έχει γίνει συνείδηση πως η ανθρωπότητα έχει χάσει την αθωότητά της.

Ο Φρανς Κάφκα γράφει στην Φελίτσε Μπάουερ υπέροχα μακροσκελή γράμματα, τα οποία τελικά θα ματαιώσουν το γάμο τους. Ο Προυστ αναζητά τον χαμένο χρόνο. Ο Στραβίνσκι και ο Σένμπεργκ προκαλούν ανήκουστα σκάνδαλα, ο Ντυσάν στερεώνει μια ρόδα πάνω σ’ ένα σκαμνί κουζίνας, στο Μόναχο ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε βγαίνουν μαζί για ποτό, ένας αυστριακός ζωγράφος ονόματι Αδόλφος Χίτλερ πουλάει τα τοπία του σαν καρτ ποστάλ, ένας δεκατριάχρονος ονόματι Μπέρτολτ Μπρεχτ γίνεται αρχισυντάκτης μιας σχολικής εφημερίδας στο Άουγκσμπουργκ και ο Έρνστ Λούντβιχ Κίρχνερ ζωγραφίζει ξανά και ξανά την Πότσνταμερ Πλατς. Η νεαρή Κοκό Σανέλ ανοίγει την πρώτη της μπουτίκ.

1913: Αρχή και τέλος, θρίαμβος και μελαγχολία συγχωνεύονται, όλα γίνονται τέχνη. Μετά τίποτε δεν θα είναι πια ίδιο.

Ο Φλόριαν Ίλις κατάφερε να δημιουργήσει με το βιβλίο του το συναρπαστικό πορτρέτο μιας μοναδικής χρονιάς, όπου ο 19ος αιώνας πέφτει με πάταγο επάνω στον 20ο αιώνα των πολέμων και των ακροτήτων, και αναδεικνύει το έτος 1913 σε μια στιγμή ύψιστης άνθησης και συγχρόνως προάγγελου της καταστροφής, με ένα μεγαλόπρεπο πανόραμα που ξετυλίγεται ολοζώντανο μπροστά μας.

ΔΙΕΘΝΕΣ BESTSELLER-ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΙ ΣΕ 22 ΓΛΩΣΣΕΣ

ΣΥΝΤEΛΕΣΤΕΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Το βιβλίο του Φλόριαν Ίλις είναι ένα υπέροχο παιχνίδι από παραθέματα και αναπαραστάσεις… μεταμορφώνει τη χρονιά, που θα οδηγήσει στην καταστροφή, σε περιπέτεια της ύπαρξης.»
Matthias Matussek, Der Spiegel

«Ένα βιβλίο που σε κάνει ευτυχισμένο.»
Finn Canonica, Das Magazin, Zürich

«Ένα βιβλίο διαμάντι.»
Observer

« Έξυπνα σχεδιασμένο και με επιλεγμένες βινιέτες στην αφήγηση που τονίζουν πάνω απ’ όλα τον πολιτιστικό αναβρασμό της εποχής μέσα από τις μεγάλες μορφές της.»
El País

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα βιβλία ιστορίας.»
Daily Mail, Books of the Year

«Μία εξαιρετικά ευχάριστη, ιδιοσυγκρασιακή, μήνα προς μήνα αφήγηση, στην οποία μεταφέρεται η φρενίτιδα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας σε Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο και Τεργέστη, με δυναμισμό και χιούμορ.»
Daily Telegraph

«Ένα ζωντανό πορτρέτο του κόσμου.»
Max Hastings, Guardian

«Το πορτρέτο του  Ίλις για την τελευταία χρονιά ειρήνης είναι πραγματικά μοναδικό. Δεκάδες εκατοντάδες ιστορίες παρουσιάζουν την εικόνα μίας ομάδας ιδιοφυών προσωπικοτήτων, πιθανώς μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας.»
Corriere delta Sera

«Ένα απίστευτα μεστό βιβλίο γραμμένο με ύφος που κινείται μεταξύ της ουδετερότητας ενός δοκιμιογράφου και της στοχαστικότητας ενός ποιητή… πραγματικά εξαιρετικό.»
La Stampa

«Ένας θρίαμβος… επιτυγχάνει αυτό που πολύ λίγες ιστορίες καταφέρνουν· να δώσει την πραγματική αίσθηση μίας εποχής… ο Ίλις υφαίνει μία συναρπαστική αφήγηση.»
Jewish Chronicle

diastixo.gr

dreamersandco.com

culturenow.gr