Jordan Ellenberg
Πώς να μην κάνετε λάθος
Τα κρυμμένα μαθηματικά της καθημερινότητας
 
Μεταφραστής:
Τεύκρος Μιχαηλίδης


Επιμέλεια:
Διομήδης Πηγής


Είδος Βιβλίου:
Επιστημονική εκλαΐκευση


ISBN-13:
978-618-5173-52-4


Κωδικός στον Εύδοξο:
Χαρακτηριστικά:
544 σελ. μαλακό εξώφυλλο


Έτος έκδοσης: 2020

Τρέχουσα έκδοση: 2020

Τίτλος πρωτοτύπου:
How Not ro Be Wrong
 
Λιανική τιμή: €22,00

Έκπτωση: 10%

Τιμή αγοράς: €19,80
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μπορούν τα μαθηματικά να σας βοηθήσουν να συναντήσετε τον ιδανικό σύντροφο; Να φτάσετε στο αεροδρόμιο εγκαίρως; Να αποδείξετε την ύπαρξη του Θεού; Τα μαθηματικά μάς επιτρέπουν να δούμε τις κρυφές δομές κάτω από την ακατάστατη και χαοτική επιφάνεια του κόσμου μας. 

Ο Jordan Ellenberg μάς εξηγεί πώς να τα χρησιμοποιήσουμε για να σκεφτόμαστε σωστότερα.
 
New York Times Best Seller
Sunday Times Best Seller
Bill Gates' book recommendations
 
«Ζωντανός λόγος διανθισμένος με ωραία παραδείγματα… Απολαυστικά διαυγές ενώ παραμένει εννοιολογικά αυστηρό, το βιβλίο διαφωτίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι μαθηματικοί – και μας δείχνει πώς μπορούμε ν’ αρχίσουμε και εμείς να σκεφτόμαστε σαν μαθηματικοί».
Jenifer Oullette, The New York Times

«Οι μαθηματικοί, από τον Charles Lutwidge Dodgson ως τον Steven Strogatz υπογράμμισαν την δύναμη των μαθηματικών στη ζωή και στη φαντασία. Πρόκειται για μια απολαυστική εξερεύνηση των μαθηματικών της καθημερινότητας, ως ‘ένα τεχνητό μέλος, που λειτουργεί με ατομική ενέργεια, το οποίο εμπλουτίζει την κοινή λογική μας’. Ο Jordan Ellenberg κατατάσσεται μεταξύ αυτών.
Nature

«Αποδεικνύει ότι η μαθηματική σκέψη πρέπει να βρίσκεται στην εργαλειοθήκη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου».
Steven Pinker

«Ένα ξεχωριστό βιβλίο… όμορφα γραμμένο, κρατά αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη μέσα από κατάλληλα επιλεγμένο υλικό, εξαιρετική παρουσίαση, χιούμορ και διαφωτιστικά παραδείγματα. Μου θυμίζει τον κορυφαίο συγγραφέα διασκεδαστικών μαθηματικών, τον Martin Gardner: Ο Ellenberg μοιράζεται με τον Gardner την εξαιρετική του ικανότητα να γράφει ευχάριστα και με σαφήνεια, αναδεικνύοντας σημαντικές μαθηματικές ιδέες χωρίς να ταλαιπωρείται ο αναγνώστης με τη δυσκολία τους.
Tony Mann, The Times Higher Education

«Υπέροχο . . . Το βιβλίο του κυρίου Ellenberg βρίθει από πολύτιμα πετράδια. Είναι εύκολα αναγνώσιμο και παρουσιασμένο με χιούμορ».
Mario Livio, Wall Street Journal

«Ευφυές και συναρπαστικό… Το ταλέντο του Ellenberg να βρίσκει καταστάσεις της καθημερινής ζωής που να αναδεικνύουν τις μαθηματικές έννοιες θα το ζήλευε οποιοσδήποτε μαθηματικός. Παρουσιάζει τις σκέψεις του σε μια συνεχή ροή, σαν τα πιάτα σ’ ένα εξαιρετικό εστιατόριο, φροντίζοντας να βοηθά τη διαίσθηση να παρακάμπτει την τεχνική ορολογία και τον βαρύ συμβολισμό. Μέρος της πνευματικής απόλαυσης κατά την ανάγνωση του βιβλίου είναι να βλέπεις τον συγγραφέα να ελίσσεται επιδέξια πηγαίνοντας από το ένα θέμα στο άλλο. . . το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό ενοποιημένο μέσα από τα μαθηματικά».
Manil Suri, Washington Post

«Υπάρχουν ψέματα, άθλια ψέματα και στατιστική. Το Πώς να μην κάνετε λάθος μας δείχνει πώς να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη ή έστω απλά τη λανθασμένη χρήση των μαθηματικών».
Rob Kingston, Sunday Times, Βιβλία της χρονιάς.

Ένα διασκεδαστικό μανιφέστο σχετικά με τη χρησιμότητα της μαθηματικής σκέψης. Η γραφή του Ellenberg είναι απολαυστική – ανεπιτήδευτη και στιβαρή, ανευλαβής και όμως σοβαρή… Γεμάτο απλές αλλά βαθιές ιδέες που ενθαρρύνουν την ορθολογική σκέψη σχετικά με πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής… Δύσκολα θα βρείτε μια πιο εύστοχη και πιο ευανάγνωστη παράθεση των θεμελιωδών μαθηματικών εννοιών όπως οι p – τιμές, η προσδοκία, η συσχέτιση…. Το Πώς να μην κάνετε λάθος είναι ένα εντυπωσιακό έργο εισαγωγής στα μαθηματικά. Έχει λίγους αριθμούς και μαθηματικούς τύπους αλλά είναι γεμάτο ιδέες»
Alex Bellos, Guardian

 

ΣΥΝΤEΛΕΣΤΕΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ